Publikációk, Füstös fémes elegancia

Vissza a publikációkhoz

A közlekedőből megmaradt falszerkezet éppen megfelelő volt a média berendezések elhelyezésére. Az erre merőleges falat azonos méretű és árnyalatú dekoratív falszakasszal tagolták.

Füstös-fémes elegancia

András, a vendéglátónk néhány évvel korábban meglátogatta egyik barátját új lakásában. Annyira megtetszett neki a lakás különös varázsa, hogy rögtön el is határozta, ő is tulajdonosa lesz egy ilyen lakásnak.
- Lényegében ezért döntöttem úgy, hogy a kedvelt budai lakásomat eladjam és az ingatlanpiacot tanulmányozva, megtaláljam álmaim penthouse lakását. Elég nehéz volt! Ráadásul nehezítettem is a dolgot pár alapvető feltétellel. Például, hogy csak új építésű lehet, ha nem is Budán, de legalább

zöldövezetben délnyugati tájolással, jól megközelíthető helyen. Végül Zuglóra esett a választás, egy épülő lakóparkban találtam rá a megfelelőre, 75 négyzetméteres lakórésszel és egy 100 négyzetméter alapterületű, U alakú terasszal, még félkész állapotban. És ez volt a szerencsém! - Miért? Nem lett volna kényelmesebb egy kész lakásba beköltözni? - De igen, ha a lakás eredeti elrendezése, beosztása tetszett volna. Azonban egyáltalán nem felelt meg az elvárásaimnak, mert hiányzott belőle az a térélmény, amit egy penthouse lakás lényegének gondolok.

Az eredeti terven az étkező szemközti falán volt a konyha, amelyet Andrea a mögötte lévő fürdőszoba helyére tervezett át. A kristálycsillár ihlette a fotelszékek kárpitját, illetve a fém-üveg kombinációjú étkezőasztalt.









A lakást körbefogó U alakú, 100 négyzetméteres teraszon összefüggő zöld felületnek is jutott hely. A pesti háztetők fölött szabadon el lehet látni egészen a budai hegyekig.

A 75 négyzetméteres alapterületet ugyanis felosztották egy a lakást teljesen átszelő, kihasználhatatlan, közel 15 négyzetméternyi, sötét közlekedővel, amelyből nyíltak a helyiségek. Ezért volt szerencse a még szerkezetkész állapot, hiszen így még szabadon tudtuk a falakat rakosgatni úgy, hogy az áhított térélmény már tökéletes legyen. Csak ezt követően tudott már foglalkoztatni a berendezkedés, bútorozás. - Gondolom, hogy ebbe a nagy munkába nem egyedül kezdtél bele, hanem szakember is segített. - Az interneten keresgélve az ANDart Lakberendezési Stúdió, pontosabban Bárdóczky Andrea lakberendező munkái tetszettek meg a legjobban, így őt bíztam meg a lakás áttervezésével, lakberendezésével. Azt kértem Andreától, hogy modern, elegáns, de semmi esetre sem minimál,

hanem inkább art deco-s stílusban rendezze be leendő otthonomat, amelyben a visszafogott színeket a fémes csillogású, magas fényű felületekkel hangsúlyozzuk ki. Az első perctől tökéletes összhang alakult ki köztünk. Szabad kezet adtam Andreának, ő pedig semmit sem döntött el a jóváhagyásom nélkül. Egy rugóra járt az agyunk, szinte minden területen. - Te is így gondolod? - kérdezem Andreától. - András az ideális megrendelő, akinek kitűnő érzéke és ízlése is van. Azonban az ötleteimet nem rögtön és kritikátlanul fogadta el, hanem egy kis hezitálás után, esetleg kevés módosításokkal vevő volt az elképzelésekre. Következésképpen, nem csupán a már említett közlekedőt használtuk ki maximálisan, hanem a lakás hátsó részében lévő, és az eredeti tervben vendégszobaként és fürdőszobaként















A hálószoba színvilága összhangban van az egész lakás árnyalataival. Az ágytakarón viszont megjelenik a visszafogott glamour.

funkciónáló szobákat is megváltoztattuk. A vendégszoba alapterületét lecsökkentve, a fürdőszoba helyére tettük át az így már kellemes méretűvé vált konyhát, egy térbe hozva a nappali-étkezővel. A konyha az eredeti tervek szerint ugyanis a nappali-étkező egyik falán kapott egy elég csekély helyet. Lényegében ez volt a legnagyobb változtatás. A továbbiakban a bútorok és a berendezések kiválasztásánál, elhelyezésénél is összhangban működtünk együtt. Az étkező és a nappali bútorait (András kérésének megfelelően) a letisztult, ám nem a minimál, hanem az art deco-hoz közelítő stílus szerint válogattuk. Mivel a megrendelő külön kérte a magas fényű felületeket, így a konyhabútor kiválasztásánál a natúrhoz a magas fényű fekete kombinációt javasoltam, ami határtalanul tetszett neki,

különösen, hogy a beépített hűtőszekrényt is magas fényű előlappal láttuk el. Az apró csillámos fekete gránit munkalapot például ő maga javasolta, ami különösen jót tett a konyha látványának. - A bútorok mellett a textíliák, a kiegészítők és a tapéták között is harmonizál a selymes csillogás. - Magától értetődő volt a glamour visszafogott, de mégis elegáns megjelenése a kiegészítőktől a textíliákig. Ami pedig a színeket illeti, az ezüstös-füstös felületekkel párosítottuk a pezsgő finom árnyalatait, így kellemes "színjátékkal" fűszerezve az enteriőröket. - Úgy gondolom, hogy András otthonát az art deco modern újraértelmezése jellemzi. Következetes munkával pedig kortalan stílusú, ám élhető lakást hoztunk létre közös munkával - összegzi Andrea.

A fürdőszobában az elegáns bézs és annak árnyalatai a hangsúlyosak. Az ötletesen kihasznált térben nemcsak az üvegfalú zuhanyfülke, hanem az óriási tükörfelület is kedvezően hat a térérzetre. A szögletes bútorokat az íves mosdókagyló és a szintén íves gipszkarton álmennyezet ellensúlyozza.





Vissza a publikációkhoz